Skatter och avgifter för anställda i småföretag: Vad du behöver veta

Att anställa personal är ett stort steg för många småföretagare. Förutom att hitta rätt person till jobbet, måste du också hantera de skatter och avgifter som följer med anställningen. Här bryter vi ner vad du behöver veta för att göra rätt från början.

1. Förstå arbetsgivaravgiften Som arbetsgivare betalar du en arbetsgivaravgift för varje anställd. Denna avgift består av flera delar, inklusive:

  • Pension
  • Sjukförsäkring
  • Föräldraförsäkring
  • Arbetsskada
  • Arbetsmarknadsavgift

Arbetsgivaravgiften är en procentuell avgift som beräknas på den anställdas bruttolön.

2. Inkomstskatt (Preliminär A-skatt) Varje månad ska du dra av inkomstskatt från den anställdas lön. Hur mycket som dras av beror på den anställdas skattetabell.

3. Deklarera och betala in skatter och avgifter Varje månad måste du deklarera och betala in de skatter och avgifter du dragit av från de anställdas löner, samt arbetsgivaravgiften. Detta görs via Skatteverkets e-tjänst eller med en pappersblankett.

4. Årsbesked till anställda I början av varje år ska du ge dina anställda ett årsbesked som visar hur mycket du betalat ut i lön föregående år, hur mycket skatt som dragits av, och andra relevanta uppgifter.

5. Anställningsbevis När du anställer någon bör du alltid upprätta ett anställningsbevis, som bland annat innehåller uppgifter om lön, arbetstider och andra villkor.

Vanliga fallgropar:

  1. Felaktiga avdrag: Se till att du alltid drar av rätt mängd skatt och betalar in korrekta arbetsgivaravgifter.
  2. Missade deadlines: Se till att alltid skicka in deklarationer och betalningar i tid för att undvika böter.

Sammanfattning: Att anställa personal innebär ett större administrativt ansvar för dig som företagare. Men med rätt rutiner och kunskap kan du säkerställa att du följer alla lagar och regler. Om du känner dig osäker kan det vara en god idé att rådgöra med oss.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Save settings
Cookies settings